مراسم افتتاحیه مرکز پژوهشی حقوق اقلیتها، روز گذشته (سهشنبه، بیستم آذر ۱۴۰۳) همزمان با ۱۰ دسامبر روز جهانی حقوق بشر، با حضور جمعی از اساتید دانشگاهها، اندیشمندان حقوقی، نمایندگانی از اقلیتها و اقوام، پژوهشگران و دانشجویان در تالار سلام کرسی حقوق بشر دانشگاه شهید بهشتی در تهران برگزار شد.
به گزارش سایت ستاد حقوق بشر، مهدی نورایی سرپرست معاونت علمی مرکز تحقیقات و کرسی حقوق بشر و مدیرگروه حقوق بشر دانشگاه شهید بهشتی در ابتدای این مراسم، ضمن تاکید بر اهمیت حقوق اقوام و اقلیتها، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران از آغاز فعالیت خود با تاکید امام خمینی (ره) توجه به مسئله اقلیتها داشته است. در زمان اولین انتخابات ایران این مسئله مورد توجه بود که حتما نمایندگان اقلیتها نیز در مجلس حضور داشته باشند و این اتفاق نیز صورت گرفت. در مجلس شورای اسلامی ۵ نماینده از اقلیتهای دینی داریم. صیانت از حقوق همه مردم ایران از اهمیت ویژهای برخوردار است. خوشحالیم در جامعهای زندگی میکنیم که نسبت به این مسئله بیتفاوت نبوده است. از اینرو، با کمک همکاران این مرکز تأسیس شد و یک سایت دو زبانه نیز ایجاد کردیم.
در ادامه احمد کاظمی، رئیس مرکز پژوهشی حقوق اقلیتها، با اشاره به اینکه در میان شاخههای حقوق بشر و حقوق بشر بینالملل، حقوق اقلیتها یکی از شاخههای بسیار مهم بوده و توجه جهانی به آن در حال افزایش است، گفت: مرکز پژوهشی حقوق اقلیتها بهدلیل اهمیت این موضوع تاسیس شده است. همزیستی هزاران ساله اقلیتها و اقوام در ایران، و لزوم ترویج الگوی ایرانی اسلامی در این مورد و همچنین کنشگری علمی و حقوقی کشورمان در عرصه مطالعات اقلیتها در سطوح منطقهای و بینالمللی تاسیس این مرکز را جدی تر کرد. این مرکز پس از طی مراحل علمی، دانشگاهی و اداری لازم و کسب استانداردهای مورد نیاز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، مجوز فعالیت دریافت کرده است.
باقر انصاری دستیار معاون حقوقی رئیسجمهور در ادامه مراسم ضمن تشکر از کسانی که در دفاع از حقوق بشر و کرامت انسانی تلاش میکنند، گفت: روز جهانی حقوق بشر روز بزرگی است و موضوع حقوق اقلیتها از ابتدا تاکنون یکی از چالشبرانگیزترین موضوعهای حقوق بشر بوده است. در سطح بینالمللی به اندازهای که به حقوق فردی توجه میشود، به حقوق اقلیتها توجه نشده است. حقوق بشر دو رکن دارد، یکی هنجارها مانند اعلامیههای جهانی و میثاقها و رکن دیگر، سازوکار نظارت و اجرای آن است. دولتی میتواند ادعا کند که به حقوق بشر پایبند است که از هر دو رکن تبعیت کند.
در ادامه این مراسم، آرا شاوردیان، نماینده مسیحیان ارمنی تهران و شمال ایران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه روز جهانی حقوق بشر فرصتی است که به حقوقی که همه از آن برخورداریم، بیشتر بیاندیشیم افزود: تاسیس مرکز پژوهش حقوق اقلیتها عزم جمهوری اسلامی ایران را برای تقویت گفتمان حقوق بشر و حمایت از حقوق اقلیتها نشان میدهد. توجه به حقوق اقلیتها یکی از ارکان حقوق بشر بوده؛ این موضوع، یعنی حقوق اقلیتها در ایران در طول تاریخ همواره مورد توجه قرار داشته است و احترام به حقوق اقلیتها نشانهای از عدالت اجتماعی است.
همایون سامهیح، نماینده کلیمیان در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به روز جهانی حقوق بشر، گفت: تاسیس این مرکز خبری خوب و باعث خوشحالی و مسرت است. احترام به حقوق اقلیتها و همزیستی در ایران سابقه تاریخی داشته است. من علاقهای به استفاده از واژه اقلیت ندارم، فرهنگ و گویش ما با ایران یکی شده و ما خودمان را از جامعه ایرانی جدا نمیدانیم، امیدواریم این مرکز با همت و دقت کامل به مسائل و چالشها رسیدگی کند و از نظرات اقلیتها بهرهمند شود.
احمد مومنیراد، دانشیار گروه حقوق عمومی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران نیز با اشاره به معاهده ها و کنوانسیون های بین المللی به اهمیت حقوق اقلیت ها اشاره کرد و اظهار داشت: مجموعه اسناد حقوق بینالملل و اسناد حقوق بشری عنایت خاصی به حقوق اقلیتها دارند. مهمترین اعلامیه در زمینه حقوق اقلیتها در سال ۱۹۹۲ شکل گرفت و مجمع عمومی سازمان ملل در این سال اعلامیه حقوق اقلیتها را تصویب کرد.
سیدحسامالدین لسانی، دانشیار گروه حقوق دانشگاه حضرت معصومه (س) قم نیز در ادامه گفت: حتی در کشورهای اروپایی دغدغه حقوق اقلیتها وجود دارد و این درحالی است که این دغدغه سابقه طولانی در کشورمان دارد. پروندههای مختلفی در اروپا درباره حقوق اقلیتها در دست بررسی است و توجه به حقوق اقلیتها هنوز راه طولانی در کشورهای غربی در پیش دارد.
ستار عزیزی، استاد گروه حقوق بینالملل دانشگاه بوعلی سینا همدان، در پایان این مراسم تاسیس این مرکز را اقدامی مثبت ارزیابی کرد و گفت: ظرفیت خوبی درباره موضوع حقوق اقلیتها در کشورمان وجود دارد؛ تاسیس این مرکز پیامدهای مثبت داخلی و بینالمللی خواهد داشت. امیدواریم که مرکز از ظرفیت پژوهشگران و علاقمندان به حقوق اقلیت ها به خوبی استفاده کند.