آرا شاوردیان نماینده مسیحیان ارمنی تهران و شمال کشور در مجلس شورای اسلامی در یادداشتی که روز گذشته (شنبه، ۱ دی ۱۴۰۳) برای روزنامه انگلیسی زبان ایران دیلی نوشته، آورده است:
یازدهمین اجلاس سران هشت کشور اسلامی درحال توسعه موسوم به دی۸ درحالی در مصر برگزار شد که در آن رهبران و مقامات عالیرتبه هشت کشور اسلامی بنگلادش، مصر، اندونزی، مالزی، نیجریه، پاکستان، ترکیه و جمهوری اسلامی ایران گرد هم آمده بودند. گروه دی۸ از جنبههای مختلف، به ویژه از نظر اقتصادی، حائز اهمیت است. از زمان شکلگیری آن در سال ۱۹۹۷، دی۸ با ۱.۴ میلیارد جمعیت، حدود ۶۰ درصد از جمعیت مسلمانان جهان را شامل می شود، که مجموعاً ۱۵ درصد از جمعیت جهان را شکل میدهد.
این ارقام نشاندهنده قابلیتهای گسترده دی۸ در زمینه های مختلف اقتصادی هستند.
تعاملات متنوعی بین اعضای دی۸ وجود دارد. برای مثال، ایران بسته به شرایط، هم رقیب اقتصادی این کشورهاست و هم شریک تجاری کشورهایی چون ترکیه و مصر. گروه دی۸ شامل کشورهای شرق و غرب آسیا و شمال آفریقا است که هر کدام در مراحل مختلف رشد و توسعه قرار داشته و در بخشهای مختلف برتری نسبی دارند.
برخی از کشورهای این گروه که در همسایگی ایران قرار دارند اکنون به عنوان قطب ترانزیتی و گردشگری مطرح هستند. با توجه به اینکه ایران در زمینه های گردشگری و ترانزیت نیز دارای قابلیتهای بسیاری است، می تواند با همکاری با سایر اعضا، سود قابل توجهی کسب کند.
دراین بین کشورهایی چون اندونزی در آسیای جنوب شرقی، در سالهای اخیرعملکرد اقتصادی موفقی از خود نشان داده اند و ایران می تواند تجربیات آنها را بکارگیرد.
این اجلاس همچنین فرصت های مناسبی برای جذب سرمایههای خارجی از کشورهای مسلمان، به ویژه برای توسعه زیرساختهای کشور از جمله فرودگاهها، بنادر، راه آهن و جادهها فراهم می کند. در مقابل، سایر اعضای دی۸ نیز امکان بهرهمندی از منابع طبیعی و دانش فنی ایران را دارند، چراکه ایران آمادگی ارائه خدمات فنی، مهندسی و تخصصی خود را دارد.
عضویت در گروههای منطقهای و بینالمللی همیشه مفید بوده است. ایران طی چند سال گذشته به گروههای مختلفی مانند بریکس و سازمان همکاری شانگهای پیوسته است. مجلس شورای اسلامی به جد در حال همکاری با دولت برای تسهیل پیوستن ایران به گروههای همکاری منطقهای و بینالمللی دیگر نیز است. به عنوان مثال، کمیته اقتصادی مجلس، وضعیت ناظر ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا را تایید کرده است.
موقعیت استراتژیک ایران که من از آن به عنوان هارتلند یاد میکنم، پتانسیل قابل توجهی به آن بخشیده است. تعامل با ایران به دلیل ذخایر عظیم انرژی و موقعیت استراتژیک این کشور، که به عنوان کریدوری برای مسیرهای شرق-غرب و شمال-جنوب عمل می کند، برای سایر کشورها حیاتی است.
از سوی دیگر، با توجه به تحولات اخیر منطقه، ایران باید جایگاه خود را هم از نظر اقتصادی و هم سیاسی مستحکم کند. من معتقدم که این نشست فرصت خوبی برای افزایش تعامل و همکاری با کشورهای عضو است. در حالی که در دیدگاههای سیاسی و مسائل بینالمللی بین ایران و برخی از اعضای دی۸ اختلاف وجود دارد، امیدوارم گفتوگوها و رایزنیها در این اجلاس به حل این اختلافات کمک کند، بهویژه مسائلی که مدتهاست روابط ایران و مصر را تحت الشعاع قرار داده است. ایران باید جایگاه خود را در خاورمیانه و شمال آفریقا تثبیت شده ببیند.
به نظر من، پزشکیان در دوران تصدی ریاست جمهوری ایران، رویکرد مثبتی در سیاست خارجی و دیپلماسی از خود نشان داده و توسعه روابط و همکاری با کشورهای منطقه و همسایگان را در اولویت قرار داده است که البته ادامه سیاست خارجی دولت شهید رئیسی است.
شرکت پزشکیان در اجلاس سران دی۸ باعث تقویت همکاری های نزدیکتر به ویژه در حوزه اقتصادی می شود. تعامل ایران با این کشورها می تواند به کاهش اثرگذاری تحریمهای ظالمانه اعمال شده علیه جمهوری اسلامی در چهار دهه گذشته کمک کند.
رویکرد رئیسجمهور به تعامل با کشورهای خارجی و به دنبال آن کوششهای سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه، نشاندهنده اهتمام دولت به جذب سرمایهگذاری و همکاریهای خارجی است. عراقچی از زمان روی کار آمدن در ماه اوت، بیشتر زمان خود را به دیدارهای خارجی و ماموریتهای خارج از کشور اختصاص داده و مشارکت بسیار فعال خود را در سیاست خارجی نشان می دهد.
علاوه بر این، تیم اقتصادی دولت در سطح بینالملل نیز بسیار فعال بوده است. وزرای ایرانی از راه مذاکره با شرکای منطقهای و جهانی، وهمچنین شرکت در نشستهای منطقهای و فرامنطقه ای در ارتقای جایگاه ایران در سطح منطقه و جهان تلاش مجدانهای داشتهاند.
رویکرد پزشکیان به تعامل با سایرکشورها در واقع می تواند به رفاه وآسایش مردم کمک کند، زیرا بنگاههای اقتصادی کوچک و بزرگ کشور، درنتیجه این تعاملات شاهد رشد و توسعه بیشتری خواهند بود.
فراتر از جلسات معمول در اجلاس بینالمللی مانند دی۸، ما اغلب شاهد جلسات جانبی و گفتگو بین روسای جمهور و رهبران کشورها نیزهستیم که میتواند در حل مسائل و تقویت همکاریهای منطقه ای اثرگذار باشد.