
رسانه های فلسطینی گزارش دادند که رژیم صهیونیستی از زمان اجرای مرحله اول توافق آتش بس در نوار غزه قریب به هزار بار این توافق را به شکل های مختلف نقض کرده است.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از پایگاه خبری فلسطینی الرساله، توافق آتش بس در نوار غزه شامل سه مرحله است که هر مرحله آن ۴۲ روز طول می کشد. مرحله اول آتش بس روز شنبه پایان یافت.
در طول ۴۲ روز مرحله اول آتش بس، رژیم صهیونیستی با تیراندازی، یورش، حملات هوایی و بمباران قریب به هزار بار آن را نقض کرده است. طی این مدت ۷۷ مورد تیراندازی، ۴۵ مورد یورش نظامی، ۳۷ مورد بمباران، پنج مورد بازداشت رانندگان و ماهیگیران و ۲۱۰ مورد پرواز هواپیماها بر فرار نوار غزه (مغایر با مفاد آتش بس) ثبت شده است که بر اثر آن، ۹۸ شهروند فلسطینی شهید و ۴۹۰ نفر زخمی شده اند.
طبق این گزارش، اشغالگران از زمان اجرای توافق آتش بس در ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵ به اشکال مختلف آن را نقض کرده اند.
اول: موارد نقض میدانی
طبق این گزارش، خودروهای نظامی رژیم صهیونیستی به صورت روزمره اقدام به پیشروی و نفوذ در خطوط مشمول عقب نشینی و به ویژه محور صلاح الدین در مرز نوار غزه با خاک مصر کرده و از مسافت های مورد توافق حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ متر عبور کرده اند.
اشغالگران ضمن تیراندازی به سمت شهروندان فلسطینی و به شهادت رساندن تعدادی از آنها، دهها باب منزل را ویران و مساحت های گسترده ای از اراضی را تخریب کردند.
کانون این اقدامات در تقاطع «السلطان»، «تل السلام»، «تل زعرب»، «العوده، «الشوکه»، شرق «المغازی»، شرق «البریج، «الشجاعیه» و «السعودی» بوده است.
از دیگر موارد نقض توافق آتش بس توسط رژیم صهیونیستی در مرحله اول اجرای این توافق، تأخیر در عقب نشینی از خیابان های الرشید و صلاح الدین، ممانعت از بازگشت آوارگان فلسطینی به مدت ۲ روز کامل با وجود تعهد اشغالگران برای عقب نشینی به محض تحویل چهار اسیر بوده است.
این گزارش همچنین به ممانعت از فعالیت ماهیگیران فلسطینی در دریا و تیراندازی و بازداشت آنها اشاره کرده است و این در حالی است که توافق آتش بس، ماهیگیری فلسطینیان را منع نکرده است.
این گزارش به تداوم پرواز روزانه هواپیماهای رژیم صهیونیستی در آسمان نوار غزه در مدت ممنوعه اشاره کرده است که طی آن کوادکوپتر و پهپادهای «هرمس ۴۵۰ و ۹۰۰، هیرون و تزوویت» به پرواز درآمده و این پهپادهای حامل مهمات بوده اند و بر فراز مناطق تحویل اسیران پرواز کرده اند.
موارد نقض میدانی آتش بس شامل ۷۷ مورد تیراندازی، ۴۵ مورد یورش، ۳۷ مورد بمباران، پنج مورد بازداشت رانندگان و ماهیگیران و ۲۱۰ مورد پرواز هواپیماها بوده است که بر اثر آن ۴۹۰ نفر شهید و ۹۸ نفر زخمی شدند.
در این گزارش آمده است که ۳۲ نفر از شهدا طی دو ساعت اول از اجرایی شدن توافق آتش بس بین ساعت هشت و نیم و تا یازده و پانزده دقیقه صبح به شهادت رسیدند.
دوم: موارد نقض توافق درباره اسرا
رژیم صهیونیستی در تمامی مراحل مبادله، اسرا را با تأخیرهای ۲ الی ۶ ساعته اسرای فلسطینی آزاد کرده است؛ در حالی که طبق توافق باید ظرف یک ساعت پس از تحویل اسیرانش، اسرای فلسطینی را آزاد می کرد.
آزادی هفتمین گروه از اسرای فلسطینی را هم که تعدادشان بیش از ۶۰۰ نفر بود، ۵ روز به بهانه های واهی به تأخیر انداخت.
این رژیم همچنین اسرای آزاد شده طی تاریخ های ۱۵ و ۲۶ فوریه گذشته را هم مجبور به پوشیدن لباس هایی با نوشته های حاوی مضامین نژادپرستانه کرد.
رژیم صهیونیستی به تعداد اسرای مشمول توافق مبادله اسرا پایبند نبود و با آزادی ۴۷ نفر از این اسرا مخالفت و بر جایگزینی آنها با اسیران دیگر اصرار کرد که تا مجموع اسیران آزاد شده خارج از توافقات انجام شده به ۵۶ اسیر برسد.
این رژیم همچنین اسامی اسرای فلسطینی اهل نوار غزه را اعلام نکرده است و تنها به ذکر اسامی ۲۴۰۰ نفر از آنها بسنده کرده است.
اشغالگران با آزادی ۳ نفر از اسرای نوار غزه به نام های «طارق لبد»، «رامی خلیل حلبی» و «سهام موسی ابو سالم» بانوی اسیر ۷۰ ساله مخالفت کردند.
رژیم صهیونیستی اسرای فلسطینی را تا لحظه قبل از آزادی مورد ضرب و شتم و شکنجه و گرسنگی قرار داد.
اشغالگران به شمار زیادی از خانواده های اسیرانِ کرانه باختریِ تبعیدی به خارج از سرزمین فلسطین اجازه ملاقات با بستگان خود را ندادند.
سوم: موارد نقض انسانی، کمک رسانی و ایجاد سرپناه
رژیم صهیونیستی از اتخاذ تدابیر لازم برای سرعت بخشی به روند بازسازی نوار غزه بر اساس پروتکل انسانی خودداری کرده است.
ممانعت اشغالگران از واردات مقادیر لازم سوخت به غزه. قرار بود روزانه ۵۰ تانکر حامل سوخت وارد این منطقه شود، اما طی ۴۲ مرحله اول آتش بس، تنها ۹۷۸ تانکر وارد این منطقه شده است یعنی ۴۶.۵ درصدی از موارد توافق شده. در دو هفته اخیر این آمار به تنها ۱۰ تانکر در روز رسید.
ممانعت از واردات فرآورده های سوختی توسط بخش تجاری.
عدم واردات ۲۰۰ هزار چادر توافق شده و محدود شدن واردات این چادرها تنها به ۱۳۲ هزار مورد.
انتقال تنها ۱۵ هزار خانه پیش ساخته از مجموع ۶۰ هزار خانه پیش ساخته مورد توافق.
همچنین عدم واردات تجهیزات و ماشین آلات سنگین آواربرداری و جستجوی اجساد و واردات تنها ۹ خودروی سنگین از دست کم ۵۰۰ خودروی مورد نیاز از دیگر موارد نقض توافق آتش بس بوده است.
ممانعت از واردات مصالح ساختمانی و تجهیزات پزشکی مورد نیاز برای آماده سازی زیرساخت ها و بیمارستان ها و بخش امداد و نجات.
جلوگیری از واردات آمبولانس های مورد نیاز و واردات تنها ۵ آمبولانس.
ممانعت از واردات احشام و طیور.
مخالفت با واردات تجهیزات امداد و نجات به منظور تخلیه پیکرهای هزاران شهید باقیمانده در زیر آوار.
ممانعت از راه اندازی نیروگاه برق و واردات تجهیزات مورد نیاز آن.
جلوگیری از ورود نقدینگی به بانک ها و تعویض اسکناس های فرسوده.
چهارم: نقض توافق درباره گذرگاه رفح
بسته ماندن گذرگاه رفح به روی غیرنظامیان و عدم افزایش شمار مسافران بیمار و مجروح برای خروج از نوار غزه از طریق این گذرگاه جهت تکمیل درمان.
تداوم محدودیت های مربوط به سفر و حتی تشدید آن به جای کاستن این محدودیتها.
ممانعت از سرگیری حرکت کالاها و تجارت از طریق گذرگاه.
عدم راه اندازی گذرگاه بر اساس رایزنی های آگوست ۲۰۲۴.
برگردانیدن دهها مسافر بیمار و مجروح با وجود توافق درباره سفر آنها به خارج از نوار غزه برای تکمیل درمان.
پنجم: نقض توافق درباره محور صلاح الدین
عدم کاهش نظامیان اشغالگر صهیونیستی در محور صلاح الدین به شکل تدریجی آنگونه که میانجی ها تعهد دادند.
تداوم یورش نظامیان اشغالگر صهیونیستی در مسافت های عمیق تر روزانه به جای کاهش حضور نظامی.
عقب نشینی نکردن اشغالگران از محور صلاح الدین در روز چهل و دوم مطابق توافق.
ششم: نقض توافقات سیاسی
تعویق عامدانه در شروع مذاکرات مرحله دوم با وجود اینکه طبق توافق باید از روز شانزدهم توافق این مذاکرات آغاز می شد. اشغالگران خواهان امضا توافقی مغایر با آنچه امضا کرده اند، هستند.
رژیم صهیونیستی با حمایت آمریکا از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) تا ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵ (۳۰ دی ۱۴۰۳) جنگ ویرانگری را علیه ساکنان نوار غزه به راه انداخت اما به اهداف خود یعنی نابودی جنبش حماس و بازگرداندن اسرای صهیونیست از راه جنگ نرسید و مجبور به توافق آتش بس با این جنبش شد.
توافق آتشبس بین حماس و رژیم صهیونیستی، صبح یکشنبه ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵ (۳۰ دی ۱۴۰۳) اجرایی شد که شامل سه مرحله است که هر مرحله ۴۲ روز به طول میانجامد و در طول این مرحله، درباره اجرای توافق در مرحله دوم و سپس سوم آن، مذاکره خواهد شد.
در حالی که قرار بود مذاکرات برای مرحله دوم توافق در شانزدهمین روز از مرحله اول توافق (سوم فوریه) آغاز شود، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی مانع از آن شد، زیرا میخواهد تنها مرحله اول را تمدید کند که با مخالفت حماس مواجه شده است.
مرحله اول توافق آتش بس روز شنبه بدون توافق برای ورود به مرحله دوم پایان یافت.
حازم قاسم سخنگوی حماس پیش از این تاکید کرد که اشغالگران به دنبال تشدید شروط خود برای مرحله دوم آتش بس و تن ندادن به شرایط این مرحله هستند. در این مرحله باید اشغالگران متعهد به عقب نشینی کامل از غزه و ازسرنگرفتن جنگ باشند.
وی افزود: مراحل مختلف توافق آتش بس باید اجرایی شود. اشغالگران به دنبال آزاد کردن اسیرانشان بدون توقف جنگ و عقب نشینی کامل از غزه هستند و این به مثابه اشغالگری دائمی است.
حازم قاسم ضمن تاکید بر اینکه تمدید مرحله اول آتش بس کاملا از نگاه حماس مردود است، بر ضرورت ورود به مذاکرات مرحله دوم آتش بس به شکل جدی طبق متن توافق تاکید کرد که منجر به عقب نشینی کامل و عدم بازگشت به جنگ شود. مرحله دوم آتش بس دربرگیرنده عقب نشینی رژیم صهیونیستی از نوار غزه و تکمیل روند مبادله اسیران و تعهد برای ازسرنگرفتن جنگ و بررسی شروط آتش بس دائمی است.
سخنگوی حماس تصریح کرد: این موضوعات برای ما بسیار مهم است اما اشغالگران نمی خواهند تاوان و امتیازی بدهند و ما بر اجرای توافق سه مرحله ای اصرار داریم.
حازم قاسم از میانجی گران در آتش بس نوار غزه خواست که اشغالگران را مجبور به ورود به مذاکرات مرحله دوم و اجرای پروتکل بشردوستانه کنند.