همراه با تاریخ المپیک؛ از صید شاهماهی آمریکایی تا تحریم و انصراف از المپیک
شمارش معکوس برای آغاز بازیهای المپیک آغاز شده و قهرمانان جهان اینبار در پاریس توانمندیهای خود را به نمایش خواهند گذاشت. به این بهانه به اتفاقات جالب در ادوار المپیک میپردازیم که در تاریخ این بازیها به ثبت رسید.
به گزارش ایرنا، بازیهای المپیک پاریس از ۵ تا ۲۱ مرداد ماه سال جاری در شرایطی برگزار میشود که طی آن نمایندگان کشورهای مختلف برای اثبات شایستگیهای خود به میدان میروند. به این بهانه مروری خواهیم داشت به برخی از اتفاقات و حاشیههای ادوار مختلف این بازیها و نگاهی گذار میکنیم به آنچه در تاریخ ثبت شده است. هر چند شعار المپیک سریعتر، بالاتر و قویتر است و همواره از دور بودن ورزش از سیاست صحبت به میان آمده اما این بازیها از درگیریها و مناقشات بینالمللی و بحرانهای جهانی مصون نمانده و شاهد اتفاقاتی در ادوار مختلف آن بودهایم که در تاریخ به ثبت رسیده است. از تحریمها، اعتراضها و به تعویق انداختن بازیها گرفته تا موفقیتهای بزرگ و رکوردشکنیهایی که جهان را تکان داده است.
المپیک ۱۹۴۸ لندن؛ رقابت در دوره ریاضت
بازیهای این دوره از بازیهای المپیک که بعد از جنگ برگزار میشد به بازیهای دوران ریاضت معروف شد، آلمان و ژاپن برای شرکت در اولین بازیهای المپیک پس از جنگ جهانی دوم که در سال ۱۹۴۸ در لندن برگزار شد، دعوت نشدند، با این حال حضور ۵۹ کشور و ۴۰۹۹ ورزشکار آمار قابل توجهی در آن ایام بود که در دورههای قبل دیده نشده بود. بازیهای المپیک لندن در استادیوم ویمبلی و در دمای هوایی نسبتاً گرم (۳۲ درجۀ سانتیگراد) برگزار شد.
المپیک ملبورن؛ از تنش و انصراف کشورها تا تحریم مسابقات
شانزدهمین دوره بازیهای المپیک در سال ۱۹۵۶ در شهر ملبورن در شرایطی برگزار شد که بخشهایی از جهان در فضای سیاسی پر از ابهامی به سر میبرد. مصر و لبنان به خاطر بحران کانال سوئز و مشکلاتی که در منطقه وجود داشت، در بازیها شرکت نکردند. هلند و اسپانیا به خاطر اشغال مجارستان توسط اتحاد جماهیر شوروی از حضور در بازیها انصراف دادند، چینیها به علت شرکت چین ملی (تایوان) قید حضور در مسابقات را زدند و در فینال واترپلو، دیدار تیمهای شوروی و مجارستان به صحنههای زشت و غیرقابل تحمل کشیده شد. نکته جالب دیگر این بود که مسابقات رشته سوارکاری به علت قوانین خاص قرنطینه استرالیا، ۵ ماه قبل از آغاز رسمی بازیها در استهکلم سوئد برگزار شد که سه روز به طول انجامید تا چهره برترینها مشخص شود.
۱۹۸۰ مسکو و تحریم بازیها از سوی ایران
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، شرکت در این المپیک میتوانست اولین حضور ورزشکاران ما در بازیهای المپیک پس از انقلاب باشد، با توجه به این که در آن زمان کشور افغانستان توسط نیروهای نظامی شوروی اشغال شده بود، جمهوری اسلامی ایران به عنوان اعتراض به این موضوع، اقدام به تحریم بازیها کرد و علیرغم آمادگی و شایستگی ورزشکاران در این بازیها به میدان نرفت. در این مسابقات ۳۷۱۴ مرد و ۳۸۵ زن در ۲۱ رشته و از ۸۱ کشور جهان به رقابت پرداختند.
البته ایران تنها کشوری نبود که این رقابتها را تحریم کرد، بعد از ایران ۴۰ کشور دیگر از شرکت در این بازیها خودداری کردند. اقدام جمعی کشورهای غربی باعث شد که المپیک آینده یعنی ۱۹۸۴ لسآنجلس بیشترین لطمه را بخورد. در حقیقت باید گفت تحریم المپیک لسآنجلس از مسکو شروع شد.
۱۹۹۲ بارسلونا و تیم رویایی آمریکا با حضور مایکل جردن
تیم ملی بسکتبال آمریکا در المپیک ۱۹۹۲ عملکرد موفقی داشت و توانست با ثبت ۸ پیروزی متوالی، ضمن ثبت یک رکورد، عنوان قهرمانی را هم به دست آورد. حضور چهرههایی از جمله مایکل جردن و مجیک جانسون در کنار دیگر ستارههای NBA کافی بود تا هواداران این رشته در المپیک بارسلونا شاهد بازیهای زیبا و دلچسبی باشند. این تیم در نهایت با پیروزی ۱۱۷ بر ۸۵ مقابل کرواسی به مدال طلای این دوره از بازیها دست یافت.
مایکل فلپس، شاهماهی و صیاد مدال
اگر به دنبال بهترین و موفقترین ورزشکار در ادوار تاریخ المپیک هستید به نامهایی بر میخورید که در راس آنها نام مایکل فلپس شناگر مطرح آمریکایی دیده میشود. این فوق ستاره شنا ۲۸ مدال المپیک که ۲۳ مدال آن طلا است را در کارنامه ورزشی خود ثبت کرد تا در تاریخ بازیهای المپیک ماندگار شود. او در اولین المپیک خود در سال ۲۰۰۰ و در شرایطی که تنها ۱۵ سال سن داشت در ماده ۲۰۰ متر پروانه، پنجم شد. چهار سال بعد در آتن، او در ۸ مسابقه شرکت کرد و در هر مسابقه مدال آورد. این شناگر آمریکایی سپس در المپیک ۲۰۰۸ پکن با کسب مقام اول در هر ۸ رویداد، قدرت خود را به رخ کشید. فلپس رکورد ۱۸ مدال حرفهای لاریسا لاتینینا ژیمناست اتحاد جماهیر شوروی را در المپیک ۲۰۱۲ لندن شکست.
تشکیل تیم پناهندگان، فرصتی برای بیخانمانها
سی و یکمین دوره بازیهای المپیک به میزبانی ریو در شرایطی برگزار شد که تیم پناهندگان المپیک در آن به میدان رفت، اتفاقی که در المپیک توکیو نیز رقم خورد و برای سومین بار در پاریس قرار است این تیم با حضور ۳۶ ورزشکار به میدان بیاید. نفرات حاضر در این تیم در ۱۲ رشته ورزشی با رقیبان خود مسابقه خواهند داد.
المپیک و رقیبی ناشناخته؛ وقتی پای کرونا به میان آمد
شیوع ویروس کرونا باعث شد تا بازیهای المپیک توکیو که قرار بود در سال ۲۰۲۰ برگزار شود با یک سال تعویق و در سال ۲۰۲۱ برگزار شود. این ویروس منحوس که جان بسیاری از مردم جهان را گرفت به عنوان رقیبی ناشناخته، المپیک را تحتالشعاع خود قرار داد و در نهایت موجب شد تا این دوره از بازیها با تعویق برگزار شود.