در پی آنکه شورای امنیت سازمان ملل پس از یک هفته تنها با ارسال کمک های فوری به نوار غزه موافقت کرد و برای جلوگیری از وتوی قطعنامه از سوی آمریکا از «آتش بس فوری» در آن خبری نیست، نماینده فلسطین در سازمان ملل خواستار آتش فوری در غزه شد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، ریاض منصور نماینده و سفیر تشکیلات خودگردان فلسطین در سازمان ملل در نشست روز جمعه شورای امنیت سازمان ملل خواستار آتش بس فوری، کمک های بشردوستانه و عدم جابجایی اجباری شد.
ریاض منصور سفیر فلسطین در سازمان ملل در سخنرانی خود سه هدف گروه فلسطین و کشورهای عرب و سازمان همکاری اسلامی را تکرار کرد و گفت: ما خواستار آتش بس فوری، کمک های بشردوستانه و عدم جابجایی اجباری هستیم.
او با انتقاد از اقدامات اسرائیل در غزه گفت: ما درحال حاضر با تلاش برای نابودی مردم غزه و آواره کردن آنها برای همیشه از سرزمینشان مواجه هستیم. این هدف اسرائیل است، این هدف واقعی آن است. آینده ای برای فلسطینیان در فلسطین وجود ندارد.
ریاض منصور در این نشست شورای امنیت داستان دنیا ابومحسن ۱۲ ساله را که خانواده و پاهایش را در حمله اسرائیل در پایان ماه گذشته از دست داد، بازگو کرد و برای لحظاتی احساسات بر او غلبه کرد.
دنیا ابومحسن در مصاحبه با یک خبرنگار گفته بود که میخواهد جنگ پایان یابد، و میخواست وقتی بزرگ شد پزشک شود اما روز یکشنبه در یک حمله دیگر اسرائیل به بیمارستان ناصر کشته شد.
نماینده فلسطین افزود که فلسطینی ها از اصلاحیه روسیه که توسط آمریکا وتو شد، حمایت کردند. با این حال فلسطین از قطعنامه تصویب شده شورای امنیت حمایت می کند و معتقد است این قطعنامه «گامی در جهت درست» است. او بار دیگر خواستار آتش بس فوری شد.
اما برت جاناتان میلر، معاون نماینده دائم رژیم اسرائیل در سازمان ملل در واکنش به تصویب قطعنامه کمکهای بشردوستانه به غزه مدعی شد: «لزومی برای توافق بر سر چنین قطعنامهای نبود، چرا که لزومی برای کمکهای بیشتر به غزه نیست».
شورای امنیت سازمان ملل سرانجام پس از یک هفته کشمکش و رایزنی ها و جدال لفظی دیپلماتها بر سر عبارت به عبارت قطعنامه پیشنهادی درباره غزه، قطعنامه ای را با ۱۳ رای مثبت و دو رای ممتنع بدون هیچ مخالفتی تصویب کرد که خواستار ارسال کمک های فوری به غزه و نیز ایجاد شرایط برای توقف پایدار خصومت ها (درگیریها) شده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا از سازمان ملل، شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه کمک به غزه را به شماره ۲۷۲۰ روز جمعه به وقت محلی برابر با اول دی ماه ۱۴۰۲ و ۲۲ دسامبر ۲۰۲۳ پس از یک هفته کشمکش با ۱۳ رای مثبت تصویب کرد و آمریکا و روسیه بعنوان دو عضو دائم این شورا به آن رای ممتنع دادند و هیچ یک از ۱۵ عضو شورای امنیت با آن مخالفت نکردند.
۱۳ عضو شورای امنیت که به این قطعنامه رای مثبت دادند عبارتند از : آلبانی، برزیل، اکوادور، گابن، غنا، ژاپن، مالت، موزامبیک، سوئیس، امارات، چین، فرانسه و انگلستان .
شورای امنیت سازمان ملل ۱۵ عضو دارد که ۵ عضو آن دائم و دارای حق وتو هستند و ۱۰ عضو دیگر غیر دائم. اعضای دائم شورای امنیت عبارتند از: آمریکا، روسیه، فرانسه، چین و انگلستان.
آمریکا اعلام کرده بود که از جدیدترین پیش نویس قطعنامه شورای امنیت درباره غزه حمایت می کند. در این قطعنامه از درخواست «آتش بس موقت» خودداری شده است. قطعنامه تصویب شده شورای امنیت از همه طرفها میخواهد که «ارسال فوری، ایمن و بدون مانع کمکهای بشردوستانه به صورت انبوه» را به طور مستقیم به غیرنظامیان فلسطینی تسهیل و امکانپذیر کنند و به اسرائیل نیز امکان می دهد بر اسال کمک ها به غزه کنترل داشته باشد.
این قطعنامه همچنین از طرفها میخواهد «شرایط را برای توقف پایدار خصومتها ایجاد کنند». نسخه اولیه خواستار توقف جنگ بود، در حالی که پیش نویس دوم خواستار «تعلیق» جنگ برای ارائه کمک بود.
این قطعنامه همچنین از طرفها میخواهد که «استفاده از تمام مسیرهای موجود به سراسر نوار غزه» را برای ارسال کمکها تسهیل کنند. قطعنامه از دبیرکل سازمان ملل نیز خواسته است که یک مقام را برای نظارت بر ارائه کمکها منصوب کند و از آن مقام میخواهد یک مکانیسم سازمان ملل برای تسریع کمکها ایجاد کند. این نشان دهنده تفاوت دیگر با متن اولیه است. پیش نویس اولیه از دبیرکل سازمان ملل درخواست کرده بود تا مکانیزمی الزام آور برای کمک های سریع ایجاد کند.
قطعنامه تصویب شده شورای امنیت همچنین خواستار آزادی «گروگانها» و ورود سوخت کافی به غزه برای رفع نیازهای بشردوستانه است.
به بیان دیگر، از نگاه تحلیلگران مسایل بین المللی می توان گفت آمریکا در نشست علنی روز جمعه شورای امنیت در واقع، دوباره هرگونه توقف یا تعلیق یا آتش بس فوری را وتو کرد و قطعنامه ای در شورای امنیت به تصویب رسید همچنان به رژیم اسرائیل اجازه تداوم حملاتش را بدون هراس از مجازات بین المللی می دهد.
ایالات متحده آمریکا ۱۷ آذر ماه جاری (۸ دسامبر ۲۰۲۳) به عنوان عضو دائم شورای امنیت، قطعنامه پیشنهادی امارات متحده عربی را که بر اساس درخواست آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل بود، برای برقراری آتشبس در نوار غزه برغم کسب ۱۳ رای موافق در این شورا وتو کرده بود.
به گزارش ایرنا، گروههای مقاومت فلسطین ۱۵ مهرماه برابر با هفتم اکتبر ۲۰۲۳، عملیات غافلگیرکنندهای با نام «طوفان الاقصی» را از غزه (جنوب فلسطین) علیه مواضع رژیم اسرائیل آغاز کردند که سرانجام پس از ۴۵ روز نبرد و درگیری، سوم آذرماه ۱۴۰۲ برابر با ۲۴ نوامبر ۲۰۲۳، میان اسرائیل و حماس آتش بس موقت چهار روزه یا همان وقفه برای تبادل اسرا میان حماس و اسرائیل برقرار شد.
این وقفه در جنگ، ۷ روز ادامه یافت و سرانجام صبح جمعه ۱۰ آذر برابر با اول دسامبر ۲۰۲۳، آتشبس موقت به پایان رسید و رژیم اسرائیل حملات علیه غزه را از سرگرفت. این رژیم برای تلافی حملات غافلگیرکننده «طوفان الاقصی» و جبران شکست خود و توقف عملیات مقاومت، تمام گذرگاههای نوار غزه را بسته و در حال بمباران این منطقه است.
وزارت بهداشت فلسطین در رام الله روز جمعه اعلام کرد که از ۷ اکتبر تاکنون تعداد قربانیان حملات رژیم اسرائیل در غزه از ۲۰ هزار نفر فراتر رفته است.