اجتماعی

در گفت‌وگو با ایسنا مطرح شد؛ علائم و نحوه انتقال آبله میمونی / اقدام سریع و شفاف؛ خواسته WHO از کشورها

مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت با بیان اینکه سازمان بهداشت جهانی از کشورها خواسته است درارتباط با «آبله میمونی» شفاف و سریع عمل‌ کنند، اظهار کرد: این احتمال وجود دارد بیماران بیشتری طی روزها و هفته‌های آینده در اروپا شناسایی شوند. 

دکتر فرشید رضایی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه نخستین مورد ابتلا به آبله میمونی در سوئد گزارش شده، اظهار کرد: چند ساعت پس از صدور هشدار بین‌المللی و اعلام شرایط بهداشتی سازمان بهداشت جهانی درباره جهش آبله میمونی، سخنگوی وزارت بهداشت سوئد اعلام کرده که این نوع آبله میمونی را خارج از قاره آفریقا ثبت‌ کرده است. شخص مبتلا شده طی اقامت در منطقه‌ای از آفریقا که در حال طغیان گسترده آبله میمونی زیرخوشه “۱b” است به آبله میمونی مبتلا شده است. 

وی ادامه داد: به گفته سخنگوی وزارت بهداشت سوئد، فرد آلوده در منطقه استکهلم تحت درمان قرار گرفته و شناسایی این بیمار در سوئد و درمان او در استکهلم، لزوما به معنای خطر برای جمعیت عمومی در سوئد نیست.

مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت درباره میزان مرگ‌ومیر ناشی از آبله‌میمونی در جمهوری دموکراتیک‌کنگو گفت: حداقل ۴۵۰ نفر طی موج اول طغیان این بیماری در جمهوری دموکراتیک کنگو جان‌ باخته‌اند. همچنین به دلیل مسافرت و جابجایی مسافران، مناطق مرکزی و شرقی آفریقا نیز موارد جدید آبله میمونی زیرخوشه “۱b” را شناسایی کرده‌اند. 

شیوه انتقال آبله میمونی

رضایی درباره آبله‌ میمونی توضیح داد: آبله میمونی (Mpox) از طریق تماس نزدیک مانند رابطه جنسی، تماس پوست به پوست، بوسیدن، در آغوش گرفتن، استفاده از حوله حمام یا ملحفه رختخواب بیماران، به افراد سالم دیگر منتقل می‌شود. اگر یک فرد طی سفر، به آبله‌میمونی مبتلا شود، خانواده و اطرافیان وی، بیشترین افرادی هستند که در معرض خطر قرار دارند. آبله میمونی سبب تب و ضایعات پوستی می‌شود و در موارد شدید می‌تواند کشنده باشد؛ به نحوی که که از هر ۱۰۰ مورد چهار مورد منجر به مرگ می‌شود. اگرچه این بیماری بیشتر در جنگل‌های بارانی گرمسیری غرب و مرکز آفریقا رایج است و هر ساله هزاران نفر به آن مبتلا می‌شوند اما در شرایط فعلی ممکن است به سایر کشورهای جهان هم گسترش یابد.

وضعیت آبله میمونی در آفریقا

 مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت اظهار کرد: از زمان مشاهده اولین آبله‌ میمونی “۱b” در جمهوری دموکراتیک کنگو و پیش از اعلام اولین ابتلا در کشور سوئد، موارد قطعی آزمایشگاهی این بیماری در کشورهای «بوروندی»، «کنیا» و «رواندا» گزارش شده بود. این احتمال وجود دارد که به دلیل کیفیت مراقبت‌های بهداشتی و درمانی سوئد، نرخ مرگ‌ومیر ناشی از این بیماری در سوئد نسبت به کشورهای آفریقایی کمتر باشد.  

وی با اشاره به سبقه بیماری آبله میمونی گفت: سال ۲۰۲۲، اگرچه «زیرخوشه ۲» باعث ایجاد وضعیت اضطراری بهداشتی با اهمیت بین‌المللی شد اما شدت این بیماری کم بود. کشور سوئد در سال ۲۰۲۲ با بیماری آبله میمونی مواجه شد؛ به نحوی که حدود ۳۰۰ بیمار مبتلا به این بیماری شناسایی شدند که اغلب آنها سابقه سفر به آفریقا را داشتند.   

درخواست سازمان بهداشت جهانی از کشورها

مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت با اشاره به همکاری کشورهای عضو اتحادیه اروپا با سوئد تاکید کرد: کشورهای اتحادیه اروپا در حال همکاری فعال با مقامات بهداشتی سوئد در ارتباط با موضوع «بهترین روش برای مدیریت اولین مورد تایید شده آبله میمونی کلاده ۱b» هستند. سازمان جهانی بهداشت از کشورهای دنیا خواسته است مانند کشور سوئد در ارتباط با آبله میمونی، شفاف و سریع عمل‌کنند؛ چرا که این احتمال وجود دارد بیماران بیشتری طی روزها و هفته‌های آینده در اروپا شناسایی شوند. 

رضایی درباره اعلام «وضعیت اضطراری بهداشتی با اهمیت بین‌المللی» تصریح کرد: امیدواریم اعلام وضعیت اضطراری بهداشتی با اهمیت بین‌المللی به حمایت بیشتر از مناطق آسیب‌دیده، کشورهای فقیر و مناطق در معرض خطر منجر شود.

ابراز نگرانی درباره واکسن آبله میمونی

وی درباره واکسن بیماری آبله میمونی اظهار کرد: واکسن‌های محدود فعلی برای «افراد در معرض خطر» و «با فرد آلوده در تماس بوده‌اند» قابل‌استفاده است. بسیاری از کارشناسان در ارتباط با تامین واکسن و تامین بودجه کافی برای رساندن واکسن به تمام جهان در صورت لزوم، احساس نگرانی می‌کنند که واکسن برای افراد در مناطق پرخطر که بیشترین نیاز به واکسن را دارند واکسن وجود نداشه باشد. 

رضایی با بیان اینکه احتمال شناسایی موارد بیشتری از آبله میمونی وجود دارد، تصریح کرد: کارشناسان بهداشتی معتقدند احتمال شناسایی موارد بیشتری از این بیماری در اروپا و سایر نقاط جهان وجود دارد؛ چرا که در حال حاضر هیچ مکانیزم مطمئنی برای جلوگیری از وقوع موارد وارداتی و مسافران آبله میمونی وجود ندارد. اقدام سریع بین‌المللی ممکن است به جلوگیری از گسترش بیشتر بیماری کمک کند.

علائم آبله میمونی چیست؟

مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت  درباره بروز علائم بیماری گفت: علائم بیماری آبله میمونی معمولاً یک تا دو هفته پس از تماس نزدیک با بیمار تظاهر پیدا می‌کنند و می‌تواند شامل تب و سردرد باشد و پس از چند روز  به ضایعات آبدار پوستی یا زخم  تبدیل شود.

وی توضیح داد: اگرچه مواردی به فوت منجر شده اما در همه‌گیری اخیر آفریقا اکثر افراد علائم خفیف تا متوسط را تجربه کرده‌اند و پس از آن بهبودی کامل داشتند. البته ممکن است افراد دارای نقص ایمنی در معرض خطر بیشتری باشند.

رضایی با بیان اینکه در حال حاضر اطلاعاتی از تعداد بیماران بدون علائم در آفریقا در دسترس نیست، گفت: هرچند احتمال می‌رود تعداد این افراد محدود باشد و نقشی در گسترش همه گیری نداشته باشند؛ اما در حال حاضر نمی‌توان با قطعیت نظر داد. این موضوع به گذر زمان و مطالعات بیشتر نیاز دارد.

Related Articles

Back to top button