قطعنامه پایانی مراسم یکصد و دهمین سالگرد نسل کشی ارمنیان در تهران

مراسم یکصد و دهمین سالگرد نسل کشی ارمنیان صبح امروز پنجشنبه (۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) در کلیسای سرکیس مقدس تهران برگزار شد.
در پایان این مراسم قطعنامه ای ۹ ماده ای از طرف هیئت برگزار کننده یکصد و دهمین سالگرد نسل کشی ارمنیان منتخب شورای خلیفه گری ارامنه به شرح زیر قرائت گردید.
قطعنامه
چهارم اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۴ هجری شمسی، برابر ۲۴ آوریل سال ۲۰۲۵ میلادی، مصادف است با یکصد و دهمین سالروز نسلکشی ارمنیان توسط دولت ترکیه عثمانی.
علیرغم اقدامات مقامات ترکیه در جهت کتمان و یا وارونه جلوه دادن این واقعیت تاریخی، شواهد و مدارک مستند موجود، بیانگر واقعیت بی چون و چرای وقوع یک نسل کشی سازماندهی شده است. تاکنون ۳۳ کشور جهان و دهها سازمان و مجمع بینالمللی، با به رسمیت شناختن وقایع سال ۱۹۱۵ بهعنوان نسلکشی، خواستار پاسخگویی دولت ترکیه در این زمینه هستند و اجماع نظر قاطعی در محافل دانشگاهی و متون علمی در این خصوص وجود دارد.
با وجود گذشت بیش از یک قرن از این فاجعه انسانی، استمرار سیاستهای پانترکیستی، مانعی بزرگ برای ایجاد ثبات و آرامش در منطقه بوده و هر روز شاهد جنایتی جدید، نشات گرفته از این تفکر نژادپرستانه هستیم.
امروزه نئوعثمانیسم به عنوان پدیدهایی غیر قابل انکار، پایه و اساس رفتارهای توسعهطلبانه دولتمردان ترکیه می باشد. پدیده ایی با هدف احیای امپراتوری عثمانی، که پیامد آن میلیونها کشته و آواره، و تخریب اماکن مذهبی، تاریخی و فرهنگی متعلق به اقوام و مذاهب گوناگون است. این خود سندی روشن بر عدم تغییر سیاستهای کلان ترکیه، در طی سال های گذشته می باشد.
امروز، در یکصد و دهمین سالگرد این نسل کشی، ارمنیان جهان مستحکمتر و استوارتر از گذشته، در راستای اجرای عدالت، خواهان مجازات جنایات بی کیفر مانده ی دولت ترکیه عثمانی، در سال ۱۹۱۵ می باشند.
با توجه به موارد فوق، ما شرکت کنندگان در این تجمع، مواضع خود را به شرح ذیل اعلام می داریم:
۱. از سازمان ملل متحد می خواهیم، که نسل کشی ارمنیان توسط ترکیه عثمانی را رسما پذیرفته، از سازمانهای تابعه بخواهد، برای پایان دادن به انهدام آثار تاریخی و فرهنگی ارمنیان توسط ترکیه، اقدام موثر به عمل آورند و سازوکار جبران خسارات وارده را مشخص نمایند.
۲. از دولت ترکیه می خواهیم، به سیاست جعل و انکار واقعیت تاریخی و انکارناپذیر نسلکشی ارمنیان، توسط دولت وقت ترکیه پایان داده، واقعیات را پذیرفته و در برابر اعمال خود پاسخگو باشد.
۳. از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی میخواهیم، که بر اساس نص صریح قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، در رابطه با دفاع از حقوق حقّه ملل مستضعف، واقعه نسل کشی سال ۱۹۱۵ میلادی ارمنیان را به رسمیت شناخته و محکوم نمایند.
۴. گزافهگوییهای گستاخانه و مداخلهجویانه دولتمردان ترکیه و جمهوری باکو در مورد تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران را بهشدت محکوم نموده و انزجار خود را نسبت به آن اعلام میداریم.
۵. از کلیه مجامع بین المللی میخواهیم، اخراج و پاکسازی قومی ارمنیان ساکن آرتساخ را محکوم نموده و جمهوری باکو را ملزم به انجام اقدامات لازم در جهت بازگشت آنها به سرزمین آبا و اجدادیشان نمایند.
۶. سکوت نهادهای حقوق بشری، در قبال جنایات وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم و بی دفاع غزه و همچنین چشم پوشی از دخالت های دیپلماتیک و نظامی اسرائیل و ترکیه در جنگ داخلی سوریه را محکوم نموده و خواستار رسیدگی فوری به آن در مجامع بینالمللی هستیم.
۷. تلاشهای مذبوحانه پانترکیستی-صهیونیستی، برای قطع راه ارتباطی تاریخی ایران و ارمنستان، تحت عناوینی ساختگی چون کریدور جعلی زنگزور را محکوم نموده و آن را توطئهایی در جهت اهداف رژیم صهیونیستی و ناتو در منطقه میدانیم.
۸. ایجاد پایگاههای جاسوسی رژیم صهیونیستی در منطقه قفقاز و نزدیکی مرزهای شمالی جمهوری اسلامی ایران را، عامل بیثباتی در منطقه دانسته و خواستار برچیده شدن فوری آنها هستیم.
۹. مراتب حمایت خود را از کلیه دولتمردان، اندیشمندان، محققان و اصحاب رسانه که در راستای صیانت از منافع ملی کشور عزیزمان ایران، از هیچ تلاشی برای افشای نیات واقعی دولتهای حامی پانترکیسم دریغ نمیورزند، اعلام میداریم.
در خاتمه مراتب تقدیر و تشکر خود را از مقامات محترم وزارت کشور، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، استانداری، فرمانداری، فرماندهی انتظامی و دیگر مسئولین جمهوری اسلامی ایران برای همکاریهای به عمل آمده در خصوص برگزاری مراسم سالگرد نسل کشی ارمنیان را اعلام می داریم.
هیئت برگزار کننده یکصد و دهمین سالگرد نسل کشی ارمنیان
منتخب شورای خلیفه گری ارامنه
چهارم اردیبهشت یک هزار و چهارصد و چهار